לימוד ריקודים סלוניים, שירה, דיאטה להפחתה במשקל ופעילות גופנית מהווים רק חלק קטן מההכנות של זוגות המתעתדים להתחתן. מסתבר שלקראת חתונה שכיחה גם התופעה של דיאטה ופעילות גופנית (שלא תמיד מבוקרות) לצורך הפחתה במשקל, הן מצד החתן והן מצד הכלה. המוכנות השגויה (בדרך כלל) בהיבט התזונתי מחד, ובהיבט הספורטיבי , מאידך טומנת בחיקה בעיות רבות כגון: שינוי לרעה בחילוף החומרים, העלאת אחוזי השומן (גורם להופעה חיצונית טובה פחות), העלאת הסיכון לפציעות שונות ועוד.
1. הפחתה במשקל.
2. העלאת חילוף החומרים הבסיסי במנוחה (מכונה BMR).
3. חיזוק השרירים והעלאת המתח השרירי הקיים בהם (מכונה "טונוס שריר").
4. העלאת מסת השרירים – בעיקר אצל הגבר.
5. שיפור הגמישות.
6. תזונה נכונה טרם החתונה ולא פחות חשוב – לאחריה.
להלן ההנחיות היישומיות לפעילות גופנית ותזונה נכונה בטווח של 100 ימים לפני החתונה בהתאם למטרה (אחת או יותר) שברצוננו להשיג:
פעילות גופנית אירובית – על מנת לשפר יכולות גופניות עלינו לבצע פעילות אירובית. פעילות זו מאופיינת בהפעלת קבוצות שרירים גדולות לזמן ממושך יחסית תוך העלאת קצב הלב לרמה גבוה דיה.
לדוגמה: הליכה בעצימות של 60% מקצב הלב המרבי.* תיחשב כפעילות אירובית המתבצעת באינטנסיביות נמוכה. רכיבה באופניים (או ריצה וכדומה) בעצימות של 80% מקצב הלב המרבי תיחשב כפעילות אירובית באינטנסיביות גבוהה. אגב פעילות אירובית המתבצעת בעצימות של 50%-55% מקצב הלב המרבי לא תתרום באופן מהותי לשיפור הכושר האירובי ולשינויים הצפויים. דרגת קושי נמוכה כזו מתאימה בעיקר לאנשים הסובלים ממחלות לב, יתר לחץ דם וכדומה, או למתאמנים בכושר גופני ירוד במיוחד.
*דופק מרבי = הגיל – 220 לגברים ו- הגיל – 226 לנשים.
ניתן להתחיל באימונים הראשונים בפעילות קלה וקצרה יחסית של 20-15 דקות.
קצב הלב המומלץ בעת הפעילות: נמוך יחסית (65%- 60% בממוצע).
לאחר כחודש ניתן להעלותו עוד עד כ- 70% ניתן להשתמש בשעון דופק
למותר לציין שניתן לבחור גם בפעילויות אירוביות אחרות כגון: רכיבה באופניים, ריצה, מחול אירובי, שחייה וכדומה.
במידה ובחרתם את השחייה כפעילות האירובית המועדפת עליכם, יש לזכור שעל מנת שהפעילות תהיה אפקטיבית יש לשחות בקצב מהיר וללא הפסקות. אגב, בסגנון חזה קיים קושי להעלות את קצב הלב לרמה המומלצת הלב לעומת סגנון החתירה.
בשבועות הראשונים ניתן להסתפק ב- 4-3 פעמים ולאחר כחודש-חודש וחצי ניתן להעלות ל- 5 פעמים (ואף 6) בשבוע.
חשוב לזכור שהפסקה של 4 ימים ויותר בין אימון אירובי אחד לבין זה שבא אחריו תביא לנסיגה ביכולת! כך שפעילות המתבצעת רק בתחילת השבוע או בסופו אינה אפקטיבית.
פעילות זו מאופיינת בהפעלת קבוצות שרירים שונות כנגד אביזרי עזר, מכונות כוח ייעודיות, משקל גוף וכדומה. אימון אנאירובי חשוב במיוחד ובאמצעותו ניתן להשיג תוצאות כגון: העלאת מסת שריר, חיטוב הגוף, העלאת חילוף החומרים הבסיסי ועוד.
בשבועות שלפני האירוע חשוב לא לבצע תרגילים 'מיוחדים' ותוכנית אימונים מתקדמת מדי על מנת שחס וחלילה לא תתרחש פציעה. אפשר להתייעץ עם איש מקצוע בנדון. אפשר להגביר את מספר האימונים האירוביים ולהקפיד ככל שניתן על התזונה (מפורט בהמשך). באופן כללי חשוב להעלות את דרגת הקושי הכללית במתינות בשני סוגי הפעילויות על מנת להשיג תוצאות טובות.
דיאטה מתאימה היא רכיב הכרחי בכל תכנית ראויה לשינוי מראה הגוף.
ברוב המקרים מדובר ברצון לירידה במשקל ובהיקפים. לשם כך, לא מספיק פשוט לאכול פחות (עד בכלל לא). רבים מאיתנו מנסים לעשות. זוהי חכמה קטנה מאד, שלרוב גורמת לנו בטווח הארוך לשבירה פיזית ומנטאלית שסופה במשקל גבוה יותר ממשקלנו בנקודת הפתיחה.
החכמה הגדולה והבריאה היא לשמור על השרירים שלנו יחד עם הירידה במשקל.
כלומר "לפגוע" עד כמה שניתן בשומן שצברנו, אך לשמר את המשקל "החיובי" שבגופינו – כלומר את השרירים, המינרלים, המים, העצמות וכל רקמה וחלק שאינם שומן.
מעבר לפן הבריאותי והחשוב, מדובר בשיקול אסתטי רב עוצמה: הרי ללא השרירים היקרים כל כך, מראינו יהיה רופס ולא מושך, למרות שיתכן והירידה במשקל עשויה להיות משמעותית רק בעזרת דיאטת הרזיה!
תהליך זה נקרא 'שינוי בהרכב הגוף' והמראה שמתקבל הוא לא פחות ממדהים: גופנו נראה יציב, גמיש ומוצק.
כמובן שכפועל יוצא ולא פחות חשוב, בריאותנו משתפרת, העור נמתח, רמת הערנות עולה והתפקוד כולו משתפר פלאים.
100 ימים הם זמן לא ארוך מדי אך בהחלט תקופה שבה ניתן לעשות שינויים משמעותיים בהרכב הגוף.
העריכו את כמות הקלוריות הממוצעת שאתם צורכים ביום ובדקו את הרכב הגוף שלכם (אחוזי שומן). אפשר לגשת לדיאטן מומחה בתחום, או בצורה מקצועית פחות. להיעזר בסרגלים השונים באתרי האינטרנט להערכה גסה. זכרו לקחת בחשבון גם את ההוצאה הקלורית בגין הפעילות הגופנית שאתם עושים. באופן כללי מאד ובזהירות רבה, לצורך הרזיה ולתקופות קצרות בלבד. על נשים לאכול לא פחות מ 1000 ק"קל וגברים לא פחות מ 1500 ק"קל ביום. ברוב המכריע של הפעמים, בתלות במשקל, ברמת הפעילות ובתגובה האישית. כמויות אלו לא מספיקות ויש לאכול יותר, על מנת לשמור על רקמת השריר החשובה כל כך.
בנו לעצמכם (עם או בלי תמיכה מקצועית) תפריט יומי המותאם לאורח חייכם ולטעמכם האישי. קווים מנחים לבניית התפריט:
אין צורך להיות קיצוניים לכאן או לכאן: שינויים מדודים ומתונים באכילה, נותנים את התוצאות הטובות ביותר לאורך זמן, אסתטית ובריאותית כאחד.
* ד"ר איתי זיו – סגן מנהל קמפוס "שיאים" ומנהל תחום הקורסים למדריכי חדר כושר באוניברסיטת תל אביב.
מומחה לפעילות גופנית ספורט וחדרי כושר.
הוציא לאור את האנציקלופדיה – "עוצמות חדשות, כושר במעגל החיים" שהינו מדריך המקיף ביותר שנכתב בשפה העברית והעוסק בתחום הפעילות הגופנית וחדרי הכושר על כל היבטיהם והמיועד למתאמנים, למדריכים, לבעלי עניין ומודעות הספורט.
פז שוסטר, דיאטן קליני וספורט B.Sc RD , רכז קורסי תזונת ספורט בבית הספר 'שיאים', במרכז הבינתחומי לספורט, באוניברסיטת תל אביב.
הטופס אינו מחייב והוא לשם קבלת מידע רלוונטי להתאמה פוטנציאלית