פעילויות אירוביות כגון: ריצה, שחייה, רכיבה על אופניים, שימוש במכשירים שונים השכיחים בחדר הכושר (סטפר, קרוס טריינר וחתירה).
פעילויות אנאירוביות כגון: אימון במשקולות, שיעור עיצוב הגוף הנערך בסטודיו, פילאטיס, מהווים סוגי פעילויות גופניות השכיחות במיוחד אצל האוכלוסייה העוסקת בפעילות גופנית.
ביצוע פעילויות גופניות אלו ע"י מאמן כושר אישי מוסמך, על בסיס קבוע תורם להשגת מטרות שונות של מתאמנים.
הפחתה במשקל (או שמירה על משקל חדש שהושג), שיפור הכושר הגופני, העלאת מסת שריר, חיזוק שרירים והעלאת המתח השרירי בהם (מכונה "טונוס שריר"), קיצור תהליכי ההחלמה מפציעה, שיפור בביצוע תנועות יומיומיות, הפחתת גורמי סיכון למחלות שכיחות (כגון: סוכרת, אסטמה, מחלות לב, יתר לחץ דם, אוסטיאופורוזיס) ועוד.
אמנם אחוז העוסקים באומנויות לחימה ומשחקי כדור בקרב האוכלוסייה הרחבה קטן יותר לעומת הפעילויות שהוזכרו לעיל אך במאמר זה נציין את היתרונות ועקרונות הפעילות בסוגי אימון אלה לשיפור היכולת הגופנית.
על מנת לשפר את היכולת הגופנית, להרגיש טוב יותר, ולהשיג מטרת אימון עלינו לשפר את מרכיבי הכושר הגופני.
כשמדובר באומנויות לחימה מושם דגש רב על מרכיבי הכושר הגופני הבאים: גמישות, כוח מתפרץ, זריזות, סבולת שרירית וסבולת לב ריאה (לעיתים אף מרכיבים נוספים).
חשוב לדעת שכשמדובר באומנות לחימה שכיח להבחין בשונות משמעותית בין השיטות הרבות, לדוגמה: קונג פו, קרטה, קיק בוקס, קפוארה, ג'ודו, טאקוונדו, קרב מגע, ג'ואגי'סטו, טאי צ'י, סיף חרבות, קיוקושנקאי ועוד.
אומנות לחימה מסוימת שבאמצעותה ניתן לשפר את מרכיבי הכושר הגופני העיקריים שהוזכרו לעיל מהווה פעילות טובה ויעילה.
כשמדובר באומניות לחימה למדריך השפעה רבה על אופן האימון ולזמן המוקדש לשיפור הכושר הגופני. שכיח למשל להבחין בשני מדריכי קרב מגע כשהאחד שם דגש רב בעיקר על הטכניקה של התרגילים השונים ואילו האחר על שיפור מרכיבי הכושר הגופני והטכניקה גם יחד.
באומניות הלחימה ניתן להבחין בחיזוק משמעותי של השרירים המייצבים (שחיזוקם חשוב לכל סוגי האוכלוסייה). וזאת באמצעות תרגילים שונים ומנחי גוף ייחודיים. השרירים המייצבים החשובים הנם שרירי הבטן וזוקפי הגו העמוקים, אך לא רק – גם שרירים הנמצאים במפרקים שונים כגון: מפרק הירך, מפרק הברך, מפרק הקרסול, מפרק הכתף ועוד.
כשמדובר באוכלוסייה שאינה עוסקת בספורט על בסיס קבוע, השתתפות בפעילות גופנית כמשחקי כדור בהחלט תתרום לשיפור היכולת הגופנית. אך גם במקרה זה חשוב לציין את השונות בין משחקי הכדור הרבים הקיימים: כדורגל, כדורסל, כדוריד מהווים רק רשימה חלקית. במשחקי כדור דווקא מושם דגש על מרכיב של סבולת לב ריאה, כוח מתפרץ, מהירות, זריזות קואורדינציה ומרכיבים נוספים, אך כשמדובר במתאמנים מן השורה המינונים של הפעילות אינם מספיקים בדרך כלל על מנת לשפר את היכולת הגופנית ובד בבד – להשיג מטרת אימון אחת או יותר.
חשובה תשומת הלב גם במקרה זה לאופן ביצוע הפעילות. לדוגמה, במשחק כדורגל שחקן ממוצע (לא בישראל) רץ כ- 12 ק"מ במהלך משחק ואילו במשחק כדורסל – פחות. מרכיב הכוח נחוץ במיוחד במשחק כדורסל (בתפקידים מסוימים עוד יותר) ובצורה מעט שונה בכדורגל וכך הלאה.
אם כך, על מנת לשפר את היכולת הגופנית במשחק כדור זה או אחר יהיה על האדם 'מן השורה' המבצע על בסיס קבוע פעילות גופנית הבאה לידי ביטוי בהשתתפות במשחק כדור מסוים.
עיסוק על בסיס קבוע באומניות לחימה או לחילופין – משחקי כדור בהחלט מתאים לשיפור יכולות גופניות מסוימות, אך ישנם מקרים בהם יהיה על המתאמן לבצע פעילויות גופניות נוספות על מנת לשפר את כלל מרכיבי הכושר הגופני הבריאותיים. עם זאת חשוב לציין שישנם מקרים בהם איש המקצוע (המדריך) שמודע לחשיבות שיפור מרכיבי הכושר הגופני השונים ימליץ על אימונים מתאימים על בסיס קבוע וכך בהחלט ניתן יהיה להסתפק בפעילות הנבחרת, ליהנות ממנה, וגם לשפר יכולת גופנית כוללת ולהשיג מטרת אימון אחת או יותר.
ד"ר איתי זיו – סגן מנהל קמפוס "שיאים" ומנהל תחום הקורסים למדריכי חדר כושר באוניברסיטת תל אביב.
מומחה לפעילות גופנית ספורט וחדרי כושר.
הוציא לאור את האנציקלופדיה – "עוצמות חדשות, כושר במעגל החיים" שהינו מדריך המקיף ביותר שנכתב בשפה העברית והעוסק בתחום הפעילות הגופנית וחדרי הכושר על כל היבטיהם והמיועד למתאמנים, למדריכים, לבעלי עניין ומודעות הספורט.
הטופס אינו מחייב והוא לשם קבלת מידע רלוונטי להתאמה פוטנציאלית